Tag Archives: custom windows

Mary’s Home

A need for a dedicated studio space

Mary discovered a passion for watercolor painting and consulted with Cobalt Construction to discuss the possible addition of an artist’s studio. Working with Laura Kraft, Architect, they determined that:

  • Her small house had no place for it
  • Floor plan was chopped into cramped subdivisions
  • Living room felt separate from the rest of the house and was rarely used
  • Tiny eating space at end of kitchen was barely useable

Remodel highlights

  • Art studio was added half a story up, above existing garage
  • Dividing walls and coat closet at entry and dining room were removed, allowing one to see the whole space
  • Opening to living room was widened, connecting it visually to the main room
  • Consistent new wood flooring helps the spaces flow together

Architect: Laura Kraft, AIA

An enclosed porch gets an upgrade

Cobalt Construction addition

Before

This owner is lovingly restoring his home, doing most of the work himself. He asked Cobalt to remove the existing enclosed porch, that originally was open with railings. The customer did the demo work himself, and we framed the addition on a new concrete foundation. The details of the new addition were to match the existing home as closely as possible. Even though this was a small project, we used custom wood windows with an aluminum exterior for maintenance-free upkeep, and a combination of lap and cedar shingle siding to make the new work blend in with the old. The customer really likes how it turned out, and commented, “That’s how it should have been built originally.”

Here are some photos showing the phases of construction, ending with the siding and shingles started, soon to be ready for painting. Photos by Brian Tschider.

Cobalt Construction addition

Cobalt Construction addition

Cobalt Construction addition

Thy and Tyler’s Home

This 1920s Phinney Ridge Craftsman was lovingly remodeled by its previous owner.

The new homeowners loved the house, but needed more room for their young family. To gain more space, they originally thought about expanding out, but didn’t want to sacrifice their garden. The solution was to take advantage of the unused basement.

Remodel highlights

  • Extensive custom cabinetry throughout
  • A small porch and stairwell addition
  • New second bathroom
  • Additional bedroom
  • Home office
  • Laundry room
  • Wine storage
  • Family room
  • Lowered basement floor to add ceiling height
  • Added heated floors
  • Created deep window ledges and space for built-in cabinets
  • Period millwork and custom windows

Architect: KASA Architecture